Vissers in Verzet op het grote doek

Het spannende en relatief onbekende verzets- verhaal over Spakenburgse vissers in de Tweede Wereldoorlog; daar zou het openluchttheater Vissers in Verzet over gaan. Door corona ging dit evenement niet door en gingen de bedenkers op zoek naar een andere mogelijkheid. Daar rolde een docudrama uit en deze gaat op 9 september in première op het grote doek.

Vissers in Verzet is een docudrama van ongeveer 35 minuten. Een docudrama is een film en documentaire in één. Het is een op de waarheid berust verhaal, die in de vorm van een documentaire wordt gegoten. Tus- sen de geacteerde scènes door is een spreker te horen. In dit verhaal is dat Mirjam Bouman van de EO. Zij was bereid om de complete film aan elkaar te praten.

Waar gaat het verhaal over?
Op 18 en 19 september 1944 wilden de Duitsers de botter- vloot in de museumhaven van Spakenburg innemen. Ze baal- den namelijk dat de vissers uit het dorp hen soms om de tuin leidden als ze veel paling hadden gevangen, maar te weinig afdroegen. Een andere lezing van de geschiedenis geeft aan dat de Duitsers een vluchtweg via Stavoren wilden creëren mochten de geallieerden de overhand krijgen in Nederland.

Op een gegeven moment hoorden de vissers ’s nachts dat de botters door de Duitsers zouden worden ingenomen. Men- sen werden uit hun bed gebonkt en werden gewaarschuwd. Vervolgens hebben deze bottereigenaren hun botters on- klaar gemaakt. Alle zeilen en helmstokken werden er vanaf gehaald en de volgende ochtend konden de Duitsers de bot- ters niet meenemen. Vervolgens wilden de Duitsers nog een gedeelte van de huizen in Spakenburg opblazen. Dat is niet gebeurd uiteindelijk, maar ze hebben wel nog een schip laten zinken in de haven, zodat de bottereigenaren zelf ook niet weg konden. Hier hadden de Spakenburgse vissers een slim- me truc op bedacht. Wat dat was? Dat moet je zelf maar gaan zien in de film…