Verzetsfilm Vissers in Verzet als docudrama uitgezonden op woensdag 5 mei voor RTV Utrecht en de LOS.

Het in de museumhaven van Spakenburg geplande openluchttheater Vissers in Verzet is een eerbetoon van Spakenburgse jongeren aan hun grootouders en komt op TV. Het spannende en relatief onbekende verzetsverhaal over de Spakenburgse vissers in de Tweede Wereldoorlog speelde zich af in de nacht van 18 op 19 september 1944 in de haven van Spakenburg, vlak na Operatie Market Garden. Vissers met hun gezinnen moesten vluchten nadat voorkomen werd dat de Duitse bezetter de bottervloot in beslag nam en verscheepte naar Stavoren als mogelijke vluchtroute voor henzelf. Deze gebeurtenis wordt op 5 mei in de vorm van een docudrama op RTV Utrecht en Lokale Omroep Spakenburg uitgezonden. “Het is met een groot publiek in coronatijd anders niet te organiseren en we zijn blij dat het nu toch op deze manier door kan gaan”, aldus initiatiefnemer Henk Koelewijn.

Het originele idee was om op 19 september 2020 een groot openluchttheater “à la de Passion” in de museumhaven van Spakenburg te organiseren, maar dat werd door de coronacrisis vorige zomer verplaatst naar 17 april 2021. Nu bleek dat er op die datum nog steeds geen evenementen mogelijk waren, wordt het verhaal in de vorm van een docudrama uitgezonden op 5 mei aanstaande.

Het besluit om tot een film over te gaan viel volgens Koelewijn na goed overleg met de (lokale) jongeren die in het verhaal acteren. “Je moet ze ook enthousiast en alert houden”, stelt hij. “Het begon voor hen ook lang te duren. Toen hebben we ze gevraagd wat ze ervan vonden om het op 5 mei digitaal in de vorm van een film uit te zenden. Dat vonden ze een goed idee. De jeugd van Bunschoten-Spakenburg brengt hiermee een eerbetoon aan hun grootouders en vieren op bevrijdingsdag op deze speciale manier de niet vanzelfsprekende vrijheid die we in Nederland hebben”.

Volgens Henk Koelewijn betekent een docudrama op TV overigens niet dat het openluchttheater nu helemaal van de baan is. “We weten hoe het er hier in de regio aan toegaat als een van de voetbalclubs kampioen wordt. Zo’n groot en enthousiast publiek wil je het liefst ook ter nagedachtenis én viering van meer dan 75 jaar bevrijding. Dus wat nu niet is, kan nog komen. Ook dit waargebeurde verzetsverhaal moet verteld blijven worden in welke vorm dan ook”.

De uitzendtijden op woensdag 5 mei aanstaande zijn op RTV Utrecht: 08:00 uur, 10:00 uur, 12:00 uur en 14:00 uur. Op de Lokale Omroep Spakenburg (LOS) is de docudrama te zien vanaf 08:00 uur en wordt ieder uur herhaald tot en met middernacht 0:00 uur.

Meer informatie over Vissers in Verzet, de acteurs, sponsoren en achtergronden is te vinden op www.vissersinverzet.nl.