De Stichting

Wie wij zijn

Stichting Vissers in Verzet is opgericht om een bijdrage te leveren aan het historisch en cultureel besef bij jongeren en volwassenen middels het organiseren van een openluchttheater in de Museumhaven van Bunschoten-Spakenburg. In het jaar 2020 vierden we dat we al 75 jaar met elkaar in vrijheid mogen leven. Deze viering zouden we gestalte geven door de uitvoering van een door jongeren gespeeld openluchttheater dat gaat over een zeer spannende periode uit WOII. Vissers uit Spakenburg kwamen in verzet tegen de Duitse bezetter in de nacht van 18 op 19 september 1944.

“De Stichting Vissers in Verzet heeft als missie om herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden, daarmee te investeren in de democratische waarden en normen van onze jeugd én volwassenen alsook om slachtoffers te herdenken en te gedenken”

Ons doel

  • De stichting wil bijdragen aan het historisch en cultureel besef bij jongeren en ouderen.
  • De stichting wil een bijdrage leveren aan het vieren van vijfenzeventig (75) jaar vrijheid die we danken aan het verzet uit de Tweede Wereld Oorlog.
  • De stichting organiseert een openluchttheater  in de Museumhaven van Spakenburg met medewerking van jongeren, organisaties, verenigingen en de gemeente Bunschoten over een daad van collectief verzet van vissers uit een zeer spannende periode waarbij botters centraal stonden. De museumhaven van Spakenburg met haar botters en haar verleden uit 1944  worden in de regionale en/of landelijke schijnwerpers gezet door  het openluchttheater, gespeeld door jongeren uit Bunschoten-Spakenburg.
  • De stichting wil bijdragen aan reflectie op gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan in de Tweede Wereldoorlog.
  • De stichting wil bijdragen aan de instandhouding van vrede en veiligheid en het delen van onze democratische normen en waarden.
  • Het herinneren, herdenken en gedenken van slachtoffers en oorlogshelden.
  • De stichting wil een bijdrage leveren (bewustzijn  creëren) om de Museumhaven van Spakenburg, gevuld met historische vissersschepen in haar ongeschondenheid en levendigheid te behouden voor de toekomst.

Bestuur

VIV_HENK
Henk Koelewijn
Initiatiefnemer en voorzitter
VIV_COLINDA
Colinda Vedder
Secretaris
VIV_GERRIT
Gerrit de Graaf
Penningmeester