Publiekspremière docudrama Vissers in Verzet

Op vrijdag 9 september vindt in theater en restaurant Streams Breede Beek in Nijkerk de publiekspremière plaats van Vissers in Verzet.

Deze docudrama over de Spakenburgse vissers uit 1944 is een waargebeurd oorlogsverhaal over bezetting, verzet, hoop en vrijheid, gespeeld door jongeren als eerbetoon aan hun grootouders. Veel inwoners uit Bunschoten-Spakenburg hebben hun steentje bijgedragen om deze productie te realiseren waaronder vijftien acteurs, twintig figuranten, vele vrijwilligers, organisaties en ondernemers. Een professioneel filmcrew heeft de docudrama geproduceerd, geregisseerd en gefilmd.

Het verhaal van de docudrama is een eerbetoon van Spakenburgse jongeren aan hun grootouders. Alle acteurs in de film zijn dan ook jeugdig en komen uit Bunschoten-Spakenburg. De verhaallijn speelt zich af in de nacht van 18 op 19 september in 1944, een spannende periode in de oorlog vlak na operatie Market Garden. Henk Koelewijn, initiatiefnemer van dit project, vertelt hoe Vissers in Verzet tot stand is gekomen. ,,Er was ooit een brainstorm op het Oostwende College’’, begint hij zijn verhaal. ,,We wilden met een aantal collega’s op een bijzondere manier de Tweede Wereldoorlog blijvend onder de aandacht brengen bij jongeren.’’

De film wordt volledig gespeeld door jongeren. ,,En er zitten zelfs drie kinderen in!’’, glimlacht Henk Koelewijn. ,,We wilden jongeren in de film laten acteren, zodat jong en oud geboeid worden door het verzetsverhaal. Ons doel is jongeren interesseren over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.’’ De docudrama ging leven in het dorp, na de diverse opnamedagen en nadat deze op 5 mei was vertoond bij de lokale omroep. ,,Maar de film was nog niet zichtbaar voor het grote publiek in een theater of bioscoop’’, legt Henk uit. “Dat gaat nu wel gebeuren en zo kan iedereen hem zien”.

Op 9 september vindt de pu- bliekspremière plaats in theater Breede Beek te Nijkerk. ,,En op 16 september draaien we de film ook in Ontmoetingscentrum De Bron. Ook Zorg- en Wooncentrum De Haven heeft gevraagd of zij de film mogen laten zien aan de oudere mensen, dus dat staat ook nog te gebeuren.’’ Er is voor het gloednieuwe theater in Nijkerk gekozen omdat Spakenburg geen theater heeft en de Breede Beek had aangegeven de publiekspremière van Vissers in Verzet graag te willen organiseren. ,,In de maand september is het precies 78 jaar geleden dat het verhaal uit de docudrama plaatsvond’’, vertelt Henk. Een echte rode loper zal uitgerold worden en de burgemeester van Nijkerk Gerard Renkema zal de cast en crew welkom heten. Ook burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten en de wethouders zullen aanwezig zijn. ,,En mensen kunnen nog een kaartje kopen, maar het gaat hard!’’, zegt Henk. Tickets voor de premièreavond zijn verkrijgbaar via de website www.streamsbreedebeek. nl en kosten € 9,50 per persoon. De aanvangstijd is om 20.15 uur. ,,Er hangen posters door het dorp met een QR-code voor beide avonden. Voor de voorstelling op 16 september in ontmoetingscentrum de Bron zijn er ook kaarten te koop bij VVV en de Wereldwinkel.