Openluchttheater Bunschoten over Tweede Wereldoorlog gaat door als documentaire

Het Bunschotens openluchttheater Vissers in Verzet dat op 17 april gepland stond, gaat toch niet door. In plaats daarvan wordt het verhaal over de Spakenburgse vissers in de Tweede Wereldoorlog op 5 mei in de vorm van een documentaire op RTV Utrecht uitgezonden. “Het is te onzeker in coronatijd”, aldus initiatiefnemer Henk Koelewijn.

Het originele idee was om op 19 september een groot openluchttheater “à la de Passion” in de haven van Spakenburg te organiseren, maar dat werd door de coronacrisis vorige zomer naar 17 april verzet. Nu blijkt dat er op die datum nog steeds geen evenementen mogelijk zijn, wordt het verhaal in de vorm van een documentaire verteld.

In de plannen voor het openluchttheater zouden vooraf opgenomen scènes en livescènes elkaar afwisselen, maar nu er voor een film als vertelvorm is gekozen worden ook de livescènes opgenomen. Daarvoor trekt de organisatie drie draaidagen uit, waarvan vandaag de eerste is. De komende twee donderdagen wordt de laatste hand aan de opnames gelegd.

Het besluit om tot een film over te gaan viel volgens Koelewijn na goed overleg met de jongeren die het verhaal naspelen. “Je moet de jongeren ook enthousiast en alert houden”, stelt hij. “Het begon voor hen ook lang te duren. Toen hebben we hen gevraagd wat ze ervan vonden om het op 5 mei digitaal in de vorm van een film te doen. Dat vonden ze een goed idee.”

Volgens Koelewijn betekent een film overigens niet dat het openluchttheater helemaal van de baan is. “We weten hoe het er hier aan toegaat als een van de sportclubs kampioen is. Zo’n publiek wil je het liefst ook ter nagedachtenis aan 75 jaar bevrijding. Dus wat nu niet is, kan nog komen.”

Bron: RTV Utrecht