Audities openluchttheater Bunschoten van start

De audities voor de openluchttheatervoorstelling Vissers in Verzet in Bunschoten-Spakenburg zijn vandaag van start gegaan. In cultureel centrum De Kamers in Amersfoort verzamelden zich vandaag de eerste dertien jongeren om auditie te doen voor Vissers in Verzet, zoals de voorstelling heet.

De broers Rowdy en Jamai Koelewijn zouden vandaag samen auditie doen en het spits afbijten, maar om 9.15 uur komt alleen Jamai aan. “Je denkt dat dit een hele slechte smoes is, maar we hebben onderweg een lekke band gehad en m’n broer staat nu bij de auto. Ik ben dus alleen vandaag”, vertelt de 17-jarige Jamai lachend. Gelukkig was zijn moeder zo lief om hem te brengen.

MUSEUMHAVEN
Jamai werd een paar weken geleden samen met zijn broer gevraagd om auditie te doen voor het openluchttheater dat op 19 september in de Spakenburgse museumhaven plaats moet vinden. De voorstelling gaat over de Tweede Wereldoorlog, toen de Spakenburgse vissers op 19 september 1944 in verzet kwamen tegen de Duitse bezetter.

“In de haven wordt dat gespeeld. Op botters en de botterwerf, met vooraf opgenomen en livescènes, het visserskoor en het fanfareorkest. Zo proberen we ooggetuigen aan het woord te laten, afgewisseld met scènes”, vertelt initiatiefnemer Henk Koelewijn.

‘GELIKT SPEKTAKEL’
Volgens Henk Koelewijn wordt het evenement een “gelikt spektakel”, waarin jongeren de hoofdrol krijgen. Ook Jamai hoopt een rol te bemachtigen en heeft zich goed voorbereid. “Ik heb de tekst natuurlijk uit mijn hoofd geleerd en een beetje research gedaan, want in 1940 was ik er natuurlijk nog niet”, lacht hij.

De vierkoppige jury bestaat uit scriptschrijver Klaas-Jan de Graaf, regisseur Aukje Lausberg, en docenten van het Oostwende College Peggy Wamper en Lisanne Hoogink. Zij letten vandaag op teksteffectiviteit en -beleving, inlevingsvermogen en flexibiliteit.

VISSERIJ EN DUITSERS
Dat mag Jamai dan ook gaan laten zien. Nadat er een foto van hem is gemaakt, mag hij zijn scènes spelen. Die gaan over de visserij, maar ook over de Duitsers die in het dorp zijn. Na afloop is Jamai tevreden en ook de jury lijkt enthousiast. “Het voelde weer een beetje als de kerstmusical van de middelbare, dus ik vond het superleuk”, vertelt Jamai blij.

In totaal zijn er twintig rollen te vergeven. Volgende week horen de auditanten of ze aan het openluchttheater mee mogen doen. Als het allemaal door kan gaan, moet de voorstelling op 19 september plaatsvinden.

© RTV Utrecht

Bekijk hier de video